×

Gala Comunității Țara Făgărașului 2024

Gala Comunității Țara Făgărașului 2024
Getting your Trinity Audio player ready...
Gala Comunității Țării Făgărașului, eveniment aflat la cea de a cincea ediție, și-a decernat vineri seară câștigătorii, în frumoasa Cetate a Făgărașului. 240 de persoane au participat la această Gală, născută din dorința de a aduce împreună tot binele care se întâmplă în această zonă și de a-i aduce recunoștință și apreciere.

Fundația Comunitară Țara Făgărașului (FCTF) i-a premiat pe cei care fac fapte bune, care reprezintă o sursă de inspirație prin viziunea și modul lor de implicare. Juriul a avut de ales între 126 de nominalizări pentru 12 categorii, nominalizări care reflectă faptele de bine desfășurate în Țara Făgărașului, inițiativele bune și de impact, companiile care schimbă lucruri, lideri și coordonatori care înțeleg importanța rolului lor în comunitate și și-l asumă zilnic prin responsabilitate și spirit civic.
Juriul a fost compus din 12 membri, persoane apropiate comunității Țării Făgărașului. Componența și descrierea lor, o puteți viziona AICI.
Descrierile tuturor celor care au fost nominalizați, le puteți găsi AICI.

Iată care au fost cele 12 categorii și câștigătorii fiecăreia:

1. Voluntarul anului
Câștigător: Andrei Băniceru 
Andrei este o persoană care a uimit prin implicarea sa atât de profundă în cadrul multor evenimente din zona Făgărașului. Este parte din “Aproape de Natură” și “Mereu în vârf de munte” la Făgăraș Rocks. Cu fiecare
eveniment a dovedit iscusință, implicare, creativitate și capabilitate. Andrei a avut un impact foarte puternic asupra comunității, în special în rândul tinerilor din YouthBank. El este mereu prezent pentru a trage mai tare, a motiva încă o persoană și a duce comunitatea spre un viitor mai bun. Obiceiul lui de a ieși din mulțime inspiră la o nouă cale pentru tineri, una în care prioritizezi pasiunea dincolo de așteptările societății și spiritul de lider dincolo de cel de turmă.

2. Liderul Schimbă-Lume
Câștigător: Andrei Munteanu 
Andrei este o piatră de temelie în societatea civilă din Făgăraș. El a făcut voluntariat în cadrul a câteva zeci de evenimente ale Fundației Comunitare. Andrei este liderul care Schimbă-Lume pentru fiecare zi în care a tras din toate puterile pentru ceilalți, pentru a exista un context în Făgăraș care promovează zona, natura, sportul și implicarea civică. Prin procesul lui organic de la voluntar la organizator, a găsit în el un spirit de lider natural, plin de empatie și ambiție. Iar dacă Andrei schimbă ceva, schimbă persoanele din jurul lui cu fiecare îmbrățișare în momentele grele și fiecare încurajare de mers înainte, iar om cu om, el Schimbă-Lume.

3. Compania Implicată
Câștigător: BILKA STEEL 
Bilka este partenerul de cursă lungă al comunității Țării Făgărașului – răspunzând nevoilor acesteia în diverse contexte – de urgență sau strategice, încă din 2014. Cel mai notabil aport al companiei a fost adus în domeniul educațional, prin dezvoltarea fondului numit: Fondul de Burse Bilka – împotriva abandonului școlar, prin care anual sunt susținuți financiar aproape 70 elevi. Bilka Steel a contribuit la dezvoltarea comunității Țării Făgărașului în diverse domenii de implicare: social, educație, medical, sustenabilitate, mediu construit/patrimoniu, etc.

4. La început de drum
Câștigător: GRUPUL DE INIȚIATIVĂ SNAC (Strategia Națională de Acțiune Comunitară), Colegiul Național „Radu Negru” Făgăraș 
Grupul de inițiativă SNAC este un grup de tineri liceeni care își doresc să contribuie prin activitățile desfășurate la starea de bine a comunității din care fac parte. Întreaga activitate se poate rezuma într-un obiectiv: să ajutăm acolo unde este nevoie prin faptele și posibilitățile noastre! Grupul derulează în fiecare an proiecte dedicate elevilor din fiecare ciclu de învățământ prin atelierele tematice: atelierul de dansuri populare, atelierul de creație, atelierul de dezvoltare personală, atelierul de limba engleză, atelierul de informatică și atelierul de teatru.

5. Impact în comunitate
Câștigător: Asociația Montană Carpați – filiala Făgăraș 
AMC Făgăraș înseamnă un grup de oameni care cred că Făgărașul poate beneficia semnificativ prin dezvoltarea culturii montane locale, și prin punerea în valoare a Munților Făgărașului în mod sustenabil, prin infrastructură pentru turism montan pedestru. În ultimii doi ai, activitățile desfășurate de către AMC Făgăraș au ca rezultat reabilitarea completă a infrastructurii de orientare pe 6 trasee turistice montane și reabilitarea parțială pe alte 4 trasee, cât și implicarea în activități educative a 2795 de copii din Țara Făgărașului și Țara Bârsei.

6. Educația Schimbă-Lume
Câștigător: Institutul de Cercetare Făgăraș
Această organizație aduce un concept de educație inexistent de altfel în oraș, cu un scop nobil de a pregăti tinerii pentru studiile superioare cât și pentru a aduce persoane valoroase, din multe colțuri ale lumii, în zona noastră. Institutul a fost fondat pentru a dezvolta capacitatea de cercetare a zonei, cât în multe feluri și la nivel național.
Educația propusă de ei aduce teoria academică de rang înalt printre oamenii, pentru o societate sustenabilă, inclusivă, și cu abilități critice. Școala de Vară ICF a devenit ușor un incubator de idei pentru dezvoltare comunitară, un cerc de oameni talentați academic, și o oportunitate de creștere pentru o comunitate urbană mică.

7. Cultură în Țara Făgărașului
Câștigător: Fundația Ștefan Câlția 
Fundația Ștefan Câlția are ca scop promovarea proiectelor de substanță din cultura vizuală, concretizându-și activitatea în jurul îngrijirii şi valorificării patrimoniului operei lui Ştefan Câlţia, dar și în acțiuni sociale şi de conservare legate de satul Şona.
De asemenea, prin parteneriatul cu Asociației Monumentul și Asociația sătească “Șona noastră”, Fundația contribuie la restaurarea fațadelor albastre, proiect care a angrenat peste 300 de voluntari în ultimii 3 ani.

8. Sport pentru o comunitate puternică
Câștigător: Alexandro Stroia 
Rar întâlnești români să simtă atâta drag de România precum acest tânăr care, adolescent fiind, a alergat de un 1 decembrie din Făgăraș la Alba Iulia, iar în alt an, a alergat 102 km în jurul Cetății Făgăraș ”ca să sufăr și eu puțin, pentru cât au suferit pe front cei de acum 102 ani”.
”Eu cred că alergatul poate face făgărășenii mai sănătoși, mai puternici și vreau să vin acasă ca să învăț cât mai mulți copii să alerge.” Când avem mare nevoie de modele, Alexandro este unul dintre tinerii pe care această comunitate trebuie să-i prețuiască și să-i pună în valoare.

9. Turism Responsabil
Câștigător: Asociația Colinele Transilvaniei 
În ultimul deceniu, Asociația Colinele Transilvaniei a acumulat multiple recunoașteri și distincții pentru contribuțiile sale remarcabile în promovarea ecoturismului și a sustenabilității. Certificarea sa din 2016 ca destinație ecoturistică, obținută printr-un proiect dezvoltat de Asociația Mioritics și susținut financiar de Fundația pentru Parteneriat și Romanian-American Foundation, confirmă implicarea sa activă în protejarea mediului și în dezvoltarea economică a comunităților rurale din zonă.

10. Mediu și Educație pentru natură
Câștigător: Asociația Colinele Transilvaniei 
Aceeași asociație continuă să susțină educația ecologică și protecția mediului, fiind un model de urmat în domeniul dezvoltării sustenabile.

11. Din pasiune pentru..
Câștigător: Ioan Teodor Sas 
De peste 25 de ani, domnul Ionuț Sas își desfășoară activitatea profesională în cadrul Casei Municipale Făgăraș. Se poate spune, fără exagerare, că a fost și este parte activă din majoritatea acțiunilor și evenimentelor artistice și culturale desfășurate în Făgăraș. Din pasiunea, măiestria și sub îndrumarea sa, trupa de teatru Thalia a obținut nenumărate premii locale, naționale și internaționale. Prezența și implicarea sa în viața culturală a Țării Făgărașului pot fi sumarizate prin expresia: “omul potrivit la locul potrivit”.

12. Obiceiuri și tradiții
Câștigător: Asociația Iia Călătoare 
Asociația Iia Călătoare face o pledoarie neobosită pentru autentic, promovând identitatea culturală a Țării Făgărașului în contexte locale și naționale. În ultima perioadă, proiectul se concentrează pe educația și susținerea a zeci de tineri care tind să devină vocile metaforice ale noii generații, pe tema tradiții și obiceiuri din Țara Făgărașului. În acest sens organizează ateliere, întâlniri, mini-spectacole, campanii caritabile în funcție de nevoile fiecărei comunități în parcursul acesteia de a-și contura identitatea culturală locală.

Premiul special al Juriului a fost acordat Echipei SHARE LOCATION – Rezistența Făgăraș
O creație artistică tulburătoare, piesa de teatru realizată de echipa Ioanei Hașu-Giorgiev aduce împreună elementele necesare pentru a crea justiție unei povești dramatice a rezistenței anti-comuniste în Făgăraș, dând voce unei părți uitate, respectiv realitatea femeilor lăsate acasă să crească copii, să ascundă secrete, să fie torturate și să fie absolut singure. Structura scenariului e construită după rugăciunea Tatăl Nostru, iar protagonista este în dialog doar cu Dumnezeu, deoarece doar asta i-a rămas, și cu publicul la final, pentru a împărți speranță.

Votul Comunității
Pentru prima dată în cadrul acestui eveniment, organizatorul a dorit să dea voce comunității; este o distincție specială oferită de comunitate, pentru comunitate. Acest premiu a oferit șansa publicului larg de a-și exprima aprecierea și de a-și susține favoriții dintre proiectele nominalizate, votând pentru acele inițiative sau persoane care au avut un impact semnificativ în viața locală.

Pentru această secțiune, am primit un număr de 5.913 voturi, din partea a 3501 persoane! În urma votului online, câștigătorii pentru fiecare categorie în parte sunt:

La categoria Compania implicată: RIAGRO
La categoria Cultură în Țara Făgărașului: Trupa Thalia
La categoria Mediu și educație pentru natură: Asociația Montană Carpați – filiala Făgăraș
La început de drum: Grupul de inițiativă SNAC
Liderul Schimbă-Lume: Anca Barbu
Categoria SPORT pentru o comunitate puternică: Mark Bogdan Boanfă și Iuliana Piticaș
La categoria Turism responsabil: Asociația Montană Carpați – filiala Făgăraș
La categoria Impact în comunitate: Asociația Timp și Suflet
Din pasiune pentru…: Nicoleta Opriș
Categoria Educația Schimbă-Lume: Asociația Doamna Maria Brâncoveanu
Categoria Obiceiuri și Tradiții în Țara Făgărașului: Asociația Iia Călătoare
Categoria Voluntarul Schimbă-Lume: Mihai Claudiu Suciu

Rezultatele complete pot fi consultate aici:
http://galacomunitatii.fundatiactf.ro/rezultate/

Premiul SCHIMBĂ-LUME, oferit celui care a obținut cele mai multe voturi, din partea comunității.
Câștigător: Anca Barbu
Anca Barbu este profesoară de limba engleză la Colegiul Național “Doamna Stanca” Făgăraș. Anca este un exemplu viu de dăruire, pasiune și perseverență. Ca profesoară, prin metodele sale inovative și printr-o abordare umană și atentă, ea a schimbat cursul multor vieți, ajutându-i pe elevi să se dezvolte nu doar pe plan academic, ci și pe plan personal. Este un adevărat model de inspirație, adevăratul Schimbă-Lume, iar acest premiu este doar o mică recunoaștere a muncii ei excepționale!

Galerie Foto


Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura